Za narudžbe vrijednosti iznad 100KM dostava je BESPLATNA!

KOKOSOVO ULJE 170g FAVEDA

9,40 KM
Dostupnost: DOSTUPNO

KOKOSOVO ULJE U masaži zglobova, kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina. Ono hrani kožu, čini ju mekšom, i elastičnijom, sprječava stvaranje bure i staračkih pjega.

ŠIFRA: 510176433
BARCODE: -

KOKOSOVO ULJE

U masaži zglobova, kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina. Ono hrani kožu, čini ju mekšom, i elastičnijom, spriječava stvaranje bure i staračkih pjega.

Zašto hladno cijeđeno?
Hladno cijeđeno ulje dobiva se mehaničkim cijeđenjem sjemena ili ploda. Tako dobiveno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, prije svega masne kiseline kojima sjeme ili plod prirodno obiluje.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijsko dobivenog ulja, koje mora proći kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno cijeđeno ulje je potpuno čisto i ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije.
Kokosovo ulje je dobiveno postupkom hladnog cijeđenja mesa ploda kokosove palme. Mnogi ga smatraju jedinim od najzdravijih ulja zbog čega se danas svestrano primjenjuje u cijelom svijetu, a ne samo u kulturama koje ga tradicionalno koriste.


Važno je znati da se sastoji od zasićenih masnih kiselina srednjeg lanca, koje se razlikuju od dugolančanih po tome što se ne skladišti u masnom tkivu nego ih organizam brzo apsorbira, te dobro utječe na varenje i rad crijeva. Najzastupljenija zasićena masna kiselina kokosovog ulja je laurinska. Zanimljivo je da je kokosovo ulje, poslije majčinog mlijeka, najbogatiji izvor laurinske kiseline. S obzirom da laurinska kiselina u majčinom mlijeku igra presudnu ulogu u razvoju imunološkog sustava djeteta, kokosovom ulju se, pored antibakterijskog i antimikotičkog, pripisuje i imunološko djelovanje.

Treba napomenuti da na temperaturama ispod 24°C kokosovo ulje prirodno prelazi u čvrsto stanje. Proces prelaženja iz čvrstog u tehničko stanje, i obrnuto, ne utječe na kvalitetu ulja.

Upotreba u kozmetici: koristi se za njegu i regeneraciju kože i kose. Kokosovo ulje je opravdano jedno od najpopularnijih ulja za njegu, jer ne samo da regenerira i hidrira kožu, nego ima i prijatan miris. Posebno se preporučuje trudnicama, jer pomaže u prevenciji nastanka strija. Najbolje ga je nanijeti na vlažnu kožu nakon tuširanja, jer se na taj način ulje kože dodatno hidrira, a lakše upija. Nije potrebno natopiti ulje, ukoliko je u čvrstom stanju, jer će se u kontaktu s kožom samo brzo istopiti.

Upotreba u oralnoj higijeni: može se koristiti za detoksikaciju usne šupljine, na način na koji se koristi suncokretovo i susamovo ulje. Par kašike ulja držati u ustima i blago mućkati najmanje 15 minuta.

Sastojci : 100% kokosovo ulje